2018 KTM 250 EXC TPI a 300 EXC TPI Test Skýcov (22.7.2017)


Pridané pred 6 rokov
2018 KTM 250 EXC TPI a 300 EXC TPI Test Skýcov (22.7.2017)

Dňa 22.7.2017 som sa zúčastnil testovania motocyklov 2018 KTM 250 EXC TPI a 300 EXC TPI v krásnom areály MOTOCROSS CLUBu SKÝCOV

Trať - Skýcov - Košariská
Typ trate: motokros
Poloha:
N: 48°30’54.25"
E: 18°25’34.38"

Technické informácie a údaje o motocykloch nájdete na http://www.ktm.com/sk/enduro/300-exc-tpi/ a http://www.ktm.com/sk/enduro/250-exc-tpi-six-days/

Dovolil som si spraviť zopár sprievodných fotografii no , keď ste zvedavý moje dojmy s testu nových motocyklov so vstrekovaním, tak si prečítajte moje postrehy s priamo s trate.

Na zoznámenie s traťou som si vybral kráľovskú kubatúru jazdcov extrémneho endura 300 EXC TPI so sériovým výfukom. V druhom kole som ju vyskúšal s ladením výfukom Akrapovic . S Akrapovičom reakcie motocykla na plyn boli určite oveľa lepšie a to platilo aj na 250 EXC TPI , ktorú som vyskúšal s obidvoma výfukmi. Nová KTM 300 EXC TPI má neskutočne dobre lineárny priebeh výkonovej krivky. Sily má už od spodu neskutočne veľa . Pre hobby jazdca niekedy až moc. Výkon je veľmi dobre dávkovateľný. Čo ma tak trochu prekvapilo , že bolo nutné odradovať a preraďovať rýchlostné stupne , lebo ináč mal motor tendenciu zdochnúť. Toto 250 EXC TPI nerobila , prečo mi to dvakrát pri jazde z kopca 300 EXC TPI spravila neviem asi preto , že som tam mal zaradenú štvorku miesto dvojky ? Podľa mňa by to nemala robiť a robila to len tá motorka bez Akarpoviča .Tipujem , že to bola len chýba konkrétnej testovanej motorky , ktorú každý žmýka až na dno a odhadzuje , kde sa len dá a nedá.
Nové modely EXC 2018 by mali mať lepšie tlmiče perovania , ako modely 2017 čo je určite aj pravda , ale na moju váhu 91,4kg boli všetky motocykle veľmi mäkké a ťažšie ovládateľné . Po nasadnutí na motocykel som mal problémy z ťažiskom motocykla . Predok bol veľmi nízko a horšie sa mi takto zatáčalo a jazdilo z kopca. Na pomalé plantanie po trati , alebo výlety takéto nastavenie je určite postačujúce. Na ostrú ,,racingovú,, jazdu by som určite potreboval upraviť tlmiče a ťažisko motocykla , alebo aspoň vymeniť pružiny na moju aktuálnu váhu.
Motocykel 250 EXC TPI ma úž od prvých metrov prekvapil vynikajúcou ovládateľnosťou a váhou , ako pierko. Mne aj viacerým , ktorý ju testovali sa na nej išlo oveľa lepšie , ako na 300 EXC TPI , ktorá bola ťažšie ovládateľná a nemotornejšia ako 250 EXC TPI . Pocitový rozdiel vo váhe by som tipoval na 10 až 15 kilo no skutočnosti to je necelé jedno kilečko !
Menej je niekedy viac ! Toto staré príslovie ma napadlo , keď som presedlal s 300 EXC TPI na 250 EXC TPI a spravil s ňou prvé metre na enduro trati v Skýcove.
Pri výjazde do kopcov na ,,hard ,, úsekoch Skýcovskéj trate zase 250 EXC TPI strácala na 300 EXC TPI , ktorá do kopcov bola úplne suveréna a lepšia.

Čo dodať na záver ?
Motocykle nemali skoro žiadnu spotrebu benzínu čo je na dvoj takty skoro neuveriteľné ! Počas nášho testu nikto do nich nedolieval benzín a nádrže boli skoro plné . A čo je takisto vynikajúce , že nové motocykle 250 EXC TPI a 300 EXC TPI natankujete na hocijakej čerpacej stanici a takto odpadá nutnosť nosenia dvoj litrových ,,pet,, fliaš niekde v batohu na výlety s motocyklom. Čo jazdci na dvojtaktných motocykloch určite veľmi dobre poznajú.

Tak ja si prosím motorku s vynikajúcou ovládateľnosťou a váhou , ako pierko , tak ako to bolo u motocykla 250 EXC TPI , ale neskutočne dobrým a lineárnym priebehom výkonovej krivky ako má 300 EXC TPI !!!
Toto sú prvé dojmy z jazdy na testovacích strojov , ktoré sú určite horšie , ako úplne nový motocykle , ktorý si kúpite a zabehávate pre seba!
Jazdil som na pre mňa pomerne neznámej trati Skýcov , kde jazdím ročne jeden až dvakrát čo nie je určite to isté , ako dom a, kde jazdím skoro každý deň.
Takže nakoniec si obidva vynikajúce motocykle 250 EXC TPI a 300 EXC TPI objednám a doma v kľude si ich užijem a vyskúšam do sýtosti.
No keď si na nich všetko ponastavujem a vyskúšam , tak potom budem vedieť v skutočnosti , že ktorá je lepšia a najlepšie pre mňa !!!

S pozdravom, Váš Kuba Richard


Autorské články na countrycross.sk