2024 KTM 990 DUKE je majstrovské dielo od KTM


Pridané pred 2 mesiacmi
2024 KTM 990 DUKE je majstrovské dielo od KTM

Momentálne svetom motocyklov hýbe móda otvorených naháčov v segmente cestných motocyklov.  Kapotované motocykle nie sú „in“  alebo sú skôr z kola von – „out“, je to teraz taká módna záležitosť. Ochrana pred vetrom u kapotovanej krásky by mala byť lepšia ako u jej sporo odetej a sexi naháčskej kolegyne. Platí to však aj v skutočnosti ?

Ochrana pred vetrom je na motocykli KTM 990 DUKE je skutočne vynikajúca. Pri jazde Vám vôbec nevadí , ako keby odpor vzduchu a s ním spojený vietor ani nebol. Skutočnosť, že sa nám naháče páčia je asi daná tým, že my muži máme v génoch zakódované pudy lovcov mamutov a zberateľov.

A tak je na prvý pohľad jasné, že jednoznačne víťazí tá nahotinka, pardon motorka – naháč, ktorá napoly ukazuje a zakrýva svoje vnady a ladné krivky. Novinka 2024 990 Duke KTM je v skutočnom živote, ale aj v praxi najlepšie využiteľný naháč strednej veľkosti dokonca možno aj najlepší ,,naked,, motocykel bez ohľadu na veľkosť, prečo ?

Na svete je len veľmi málo ľudí povedzme že pretekárov alebo supermanov, ktorí dokážu jazdiť alebo skôr prežiť v reálnej cestnej premávke na pretekársky naladených super výkonných naháčoch. Ich predimenzované výkony sú sadisticko agresívne až nevypočítateľné konkrétne Tuono V4 od Aprilie, S 1000 R od BMW, Streetfighter V4 od Ducati.

Preto je tu väčšie miesto aj priestor pre tie motocykle na, ktorých dokáže jazdiť široká verejnosť a obyčajný ľudia z ulice. To je presne KTM 990 Duke, ktorý má dostatok sily aj výkonu na to, aby vám správne rozprúdil krv, no nie dosť na to, aby bol v skutočnom svete v cestnej premávke pre Vás nebezpečný ako zbraň, ktorá pracuje proti Vám...

Nový model od KTM by sme zaradili do strednej triedy a budeme ho považovať za konkurenciu pre Triumph Street Triple 765, Yamaha MT-09 a Ducati Streetfighter V2.

KTM 990 Duke môžeme nazvať aj ako športovejšiu, ale ešte stále praktickú alternatívu k menej ostrým nahým modelom strednej veľkosti, ako sú Suzuki GSX-8S , Aprilia Tuono 660 a Yamaha MT-07. Vzhľadom na veľmi rôznorodú konkurenciu a prípady použitia sa KTM rozhodla postaviť takmer úplne nový motocykel pre rok 2024.

V skutočnosti je KTM 990 Duke z 96 percent úplne nový motocykel v porovnaní s motocyklom KTM 890 Duke R. Je fyzicky väčší má pevnejšie šasi – rám, rozsiahly elektronický balík aj agresívnejší vzhľad. Na prvý pohľad zaujme nový svetlomet, ktorý bol súčasne vyvinutý pre 990 Duke a 1390 Super Duke R čo zdôrazňuje úzky vzťah medzi týmito motocyklami.

KTM 990 Duke je motocykel, ktorý chce KTM porovnávať so svojím veľkým bratom a nie s 890 Duke R, ktorý nahrádza. Nový paralelný dvojvalec s objemom 947 cm3 prináša vyšší výkon a krútiaci moment, ktorý má lepšie jazdné vlastnosti v porovnaní s predchádzajúcim motorom s objemom 889 cm3.

Najlepšia využiteľná je široká krivka krútiaceho momentu, ktorá pridáva motocyklu na pružnosti. Je dostatočne rýchly, ale dostatočne hladký aj jemný na bežné jazdenie.

Objem motora KTM 990 Duke narástol z 889 cm3 na 947 cm3 vďaka väčšiemu vŕtaniu 92,5 mm oproti 90,7 mm a dlhšiemu zdvihu 70,4 mm oproti 68,8 mm. Piesty, ventily, kľuka, výfuk a časovanie vačky sú nové a tak motocykel má jazdné vlastnosti  vylepšené vďaka zvýšenej rotujúcej hmote, ktorá trochu znižuje výkon a dodáva motocyklu osobitosť, ktorá je vhodná pre ulice a reálnu cestnú premávku.

Výkon aj krútiaci moment sa mierne zvýšili KTM 990 Duke produkuje 123 koní pri 9 500 otáčkach za minútu v porovnaní s 890-kou ktorá mala 121 k.

Zameranie na krútiaci moment a lineárne čitateľný výkon pocítite pri jazde pri nízkych rýchlostiach v meste ,alebo pri jazde na úzkych horských cestách. KTM 990 Duke je stredne hlučný motocykel neporušujúci Európske pravidlá, ktorý dokáže jazdiť na zadnom , ak to chcete, ale pôsobivejšia je flexibilita motora.

Je rovnako priateľský ako zábavný s nadbytočným využiteľným krútiacim momentom, vďaka ktorému nebudete musieť neustále hľadať ten správny prevodový stupeň. Vďaka tomu je motorka na jazdenie oveľa jednoduchšia aj priateľskejšia.

Plynulý prísun výkonu s dobrým spojením škrtiacej klapky ukazujú spojenectvo medzi motorom aj elektronikou naplno a prispievajú k dospelému ľahko čitateľnému správaniu. Motor je celkom jemný, no má dostatok vibrácií na pohladenie duše motorkára , ale aj na prekračovanie legálnych diaľničných rýchlosti.

Aj keď je 990 Duke fyzicky väčší ,ako 890 Duke, ktorý nahrádza, nie je príliš veľký pre nežnejšie pohlavie, lebo výška sedadla je úplne rovnaká - VÝŠKA SEDADLA je 825 mm.

Prevodovka na KTM 990 Duke je úplne skvelá , radenie je rýchle veľmi presné a celkovo bezproblémové k čomu napomáha voliteľné obojsmerné rýchlo radenie takzvaný Quickshifter. Rám motocykla KTM 990 Duke má úplne inú konštrukciu ako u motocykla KTM 890 Duke, ktorý nahrádza.

Cieľ?

Zvýšená tuhosť pre väčšiu stabilitu pri akcelerácii. „O KTM 890 Duke bolo známe, že je agilný, ale chýbala mu stabilita pri vysokých rýchlostiach. Rám má 8-percentný nárast bočnej tuhosti aj 5-percentný nárast torznej tuhosti, pričom sa celková tuhosť sa zvýšila zhruba o 15 percent.

Kyvná vidlica vyvinutá popri novom ráme aj pomocnom ráme z hliníkového tlakového odliatku je v skutočnosti menej tuhá ako u motocykla KTM 890 Duke , pre lepšiu trakciu zadných kolies. Dôležitejšie je, že je rám motocykla o 7,3 kilo ľahší. Ďalšie zníženie hmotnosti prichádza v podobe nových držiakov predných brzdových kotúčov, ktoré ušetria ďalších 2,84 kilogramov.

Kolesá sú tiež nové konkrétne z motocykla KTM 1390 Super Duke R.

Odpruženie WP Apex je jedinečné pre motocykel KTM 990 Duke okamžite pocítite rozdiely v tlmení medzi kliknutiami. KTM 990 Duke je pohodlný aj na dlhšie vzdialenosti popritom je nastavený na rýchle, plynulé cesty, čoho dôkazom je aj zlomyseľne zábavná jazda na ulici.

KTM 990 Duke má rozsiahly elektronický balík, ktorý vás podporí pri naberaní tempa alebo pomôže prispôsobiť motocykel typu jazdy, ktorú práve robíte. To zahŕňa tri štandardné jazdné režimy (Sport, Street a Rain), ako aj voliteľné režimy Performance a Track, ktoré sú k dispozícii ako súčasť „demo programu“ na prvých 1 500 kilometrov .

Nastavenia programov podpory pre jazdca sú fixne prednastavené pre programy šport, ulica a dážď, ale po prepnutí na režimy Performance a Track môžete upraviť nastavenia pre dávkovanie výkonu (tri úrovne), kontrolu trakcie (deväť úrovní plus vypnutá), ovládanie kolies (päť úrovní plus vypnutie), ABS (dve úrovne) a systém motorovej brzdy KTM MTC/MSR.

To všetko sa nastavuje prostredníctvom absolútne úžasného 5-palcového TFT displeja, ktorý využíva ilustrácie, ktoré sa menia pri každej zmene nastavenia, aby presne ukázali, čo môžete očakávať od nižšieho alebo vyššieho nastavenia, ktoré si zvolíte. Napríklad pri výbere nastavenia ovládania jazdi na zadnom kolese „Veľmi vysoké“ sa motocykel zobrazí v skoro zvislej polohe prehnanom tvare , ale pri posúvaní na možnosť „Veľmi nízke“ sa zobrazí predné koleso takmer na zemi.

Nová spínacia kocka štartéra na ľavej strane riadidiel je momentálne jednou z najlepších v hre vďaka pridaným rozmerom, čo uľahčuje stlačenie zamýšľaného tlačidla rukou v rukavici. Práve týmito malými detailmi sa KTM odlišuje od konkurencie je tam vidieť neustály tlak na inovácie a skúsenosti z pretekov MotoGP.

Dizajn KTM 990 Duke je zameraný na každý jeden detail a vysokú úroveň prepracovanosti možno vidieť na motocykli. Každý dotykový bod je pevný a má kvalitnú povrchovú úpravu.

Ďalšie vylepšenia prichádzajú v podobe vylepšeného sedadla s plochejšou prednou hranou, ktorá vám zabráni skĺznuť do 14,8 litrovej nádrže.

Ak by ste takýto motocykel chceli volajte OKR Moto na  +421 905 420 512 alebo +421 905 420 5123 v prípade vážneho záujmu ,

https://okrmoto.com/products/2024-ktm-990-duke-orange

Kompletná ponuka KTM , CFMOTO a Stark VARG v kamennej predajni v Náne pri Štúrove.

Využite našu letnú akciu OKR Moto na terénne motocykle KTM platnú do vypredania zásob.

https://okrmoto.com/novinky/letna-akcia-okr-moto-na-terenne-motocykle-ktm

OKR Moto klasická kamenná predajňa a oficiálny servis už viac , ako 21 rokov v Náne pri Štúrove - MADÁCHOVA 80, 943 60 NÁNA

Sledujte nás aj naďalej ...


OKR Moto © 2024
Autorské práva vyhradené.
https://okrmoto.com 


OKR Moto KTM